Architektura: Aktualizacja: Aspen Art Museum / Shigeru Ban Architects

Architekci Shigeru Ban Dzięki stale rozszerzającym się wystawom podróżniczym, które przyciągają ponad 35 000 odwiedzających rocznie z całego świata, Aspen Art Museum (AAM) wyrósł z przytulnego obiektu o powierzchni 9 000 stóp kwadratowych, do którego od 1979 roku powołali dom.
Japoński architekt Shigeru Ban został zlecony do zaprojektowania nowego muzeum, będącego pierwszym muzeum, które skonstruował w USA.
Projekt zostanie ukończony w sierpniu 2014 r.
Czytaj dalej, aby uzyskać więcej informacji.
Shigeru Ban dąży do zjednoczonej relacji między strukturą a jej otoczeniem. Przejrzystość i naturalne światło to dwa główne cele przewodnie muzeów.
W ubiegłym lecie AAM nabył grunt pod nowy 30.000 stóp kwadratowy budynek w pobliżu historycznego centrum górskiego miasta.
Program obejmie przestrzeń wystawienniczą o powierzchni 12 500 stóp kwadratowych, zewnętrzny ogród rzeźb na dachu, salę edukacyjną, księgarnię, sklep muzealny, kawiarnię, przestrzeń biurową i magazyn artystyczny.
Recepcja .
Shigeru Ban Architekci Pięć kluczowych elementów projektu podkreślono w strukturze drewna i szkła.
Pierwszym jest wielka klatka schodowa, która zapewnia odwiedzającym bezpośredni dostęp do ogrodu rzeźby na dachu, znajdującego się na trzecim poziomie.
Wielkie schody ułatwiają przejście z zewnątrz do galerii formalnej, zapewniając jednocześnie niekonwencjonalną przestrzeń wystawienniczą.
Wszechstronny Schody – skonfigurowane do wyświetlania grafiki.
Shigeru Ban Architekci Drugim kluczowym elementem projektu jest ruchomy pokój ., znany również jako szklana winda odbiorcza.
Przejrzysta winda o wymiarach 8 na 12 stóp oświetla północno-wschodni róg budynku na rogu South Spring Street i Hyman Avenue.
Szklana winda – widoki Aspen i wnętrza.
Shigeru Ban Architekci Tkany zewnętrzny drewniany ekran to trzeci element, który wydaje się przyciągać najwięcej uwagi.
Ponieważ krytycy sceptycznie odnoszą się do tego, że ekran będzie kompatybilny z trudnymi warunkami pogodowymi w Aspen w Kolorado, architekt podkreśla zdolność ekranu do przekazania przechodniowi widoków na wewnętrzną strukturę i przestrzenie galerii.
Schody wewnętrzne / zewnętrzne – dostęp do ogrodu rzeźb na dachu.
Shigeru Ban Architects Czwarty element emuluje ekran zewnętrzny i obejmuje 50 procent najwyższego piętra.
Jest to tkana struktura dachu, która zapewnia zacienione widoki na Aspens i ogród rzeźbiarski.
Roof Deck – dostępne cieniowanie i oglądanie w pełnym słońcu.
Shigeru Ban Architects.
Walkable.
świetliki stanowią piąty i ostatni element wyróżniony przez AAM, zalewając główną galerię na drugim piętrze naturalnym światłem.
Widok Aspen Mountain z dachu Deck Sculpture Garden.
Shigeru Ban Architekci Odniesienie: Aspen Art Museum, The New York Times
[podobne: gabloty muzealne, gabloty aluminiowe, taśmy miedziane ]

Powiązane tematy z artykułem: gabloty aluminiowe gabloty muzealne taśmy miedziane