Nowoczesna architektura : ADEPT wygrywa konkurs w Oppdal w Norwegii

ADEPT W malowniczym rejonie narciarskim i turystycznym Oppdal w Norwegii rewitalizuje nowe dynamiczne centrum miasta.
Projekt ADEPT, we współpracy z architektami krajobrazu z różnych architektów i Lalaland, wygrał międzynarodowy konkurs dla Oppdal Sentrum.
Ich zwycięska propozycja Oppdal + przedstawia gęstą górską wioskę zawierającą nowe osiągnięcia.
rezydencje, domy wakacyjne, biura i sklepy.
Zaprojektowany w sposób przyjazny dla środowiska i dostępny w celu zwiększenia przepływu i liczby narciarzy, wędrowców i osób poszukujących aktywności w centrum Oppdal.
Więcej zdjęć i pełne informacje prasowe po przerwie.
Oppdal jest popularnym nordyckim celem sportów zimowych i letnich.
Dzięki tej rywalizacji o centrum miasta Oppdal obszar ten stanie się jeszcze bardziej atrakcyjny dzięki zwiększonej dostępności i spójności między życiem w pejzażu i mieście.
Projekt ADEPT we współpracy z różnymi architektami i Lalalandem tworzył wizje Oppdal + jako praktycznego, planowanego, wygodnego i ekologicznego obszaru do wypoczynku i życia.
przegląd zima /.
ADEPT przegląd lato /.
ADEPT Krajobraz, życie miasta i aktywność w Oppdal + są połączone w jedną główną koncepcję: znak plus.
Nowa główna droga znajduje się poza miastem, aby zwolnić miejsce na starej głównej drodze, E6, która stanowi jedną z dwóch linii połączenia znaku plus.
Opierając się na wspólnej koncepcji przestrzeni, stara droga główna przekształca się w miejską ulicę handlową dla pieszych, rowerzystów i narciarzy.
Sklepy wzdłuż ulicy odczują zwiększony napływ ludzi i prawdopodobny wzrost wymiany handlowej.
Zielony odcinek rozchodzi się po całym obszarze i tworzy nową oś połączenia.
Ten nowy odcinek rekreacyjny łączy funkcje miasta (główny plac, ratusz i dom kultury) z funkcjami w otaczającym krajobrazie (centrum narciarskie, centrum sportowe i park).
Te dwie główne osie dla pieszych tworzą zagęszczenie Oppdal, integrując życie miasta i krajobraz.
Nowe centrum miasta jest zagęszczone przez 142.000m2 nowych budynków zawierających rezydencje, biura, firmy publiczne i parking.
Aby zapewnić różnorodność społeczności demograficznej wprowadza się różne rodzaje mieszkań.
każdy z prywatnym terenem zewnętrznym, np.
balkony, tarasy na dachu lub mini-ogrody.
Wykorzystanie materiału przedstawia tradycyjny, lokalny kodeks budowlany i jest przechowywany w łupkach i drewnie, podobnie jak dach siodłowy jest przystosowany do nowych budynków.
diagram /.
ADEPT Jury postrzega Oppdal + jako unikalną koncepcję, budując tożsamość dla rozwoju ekspresji architektonicznej, opartej na lokalnej tradycji budowlanej.
W swojej ocenie jury stwierdza:.
Oppdal + ma jasną i figuratywną wizję.
czysty, szorstki i gęsty.
obejmując Oppdal obecnie i w przyszłości; mieszkańcy i turyści.
Tytuł roboczy jest innowacyjny, optymistyczny i tworzy przestrzeń dla tożsamości i odrębności.
Jury zgadza się, że ta propozycja jest dobrą i inspirującą odpowiedzią na wizję programu konkursowego.
Zespół tworzący Oppdal + tworzą: ADEPT, Various Architects i Laland.
ADEPT i współpracujący partnerzy zostali wybrani do udziału jako jedyny międzynarodowy zespół, rywalizując między innymi z Sn.
Hetta i Asplanem Viakiem.
Więcej informacji na temat konkursu można znaleźć na stronie www.oppdal.kommune.no.
[podobne: gabloty aluminiowe, systemy aluminiowe, stal ]

Powiązane tematy z artykułem: gabloty aluminiowe stal systemy aluminiowe